Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 32, Núm. 1

Why We Fight i The Focused Interview. Cinema i ciència social durant la Segona Guerra Mundial

Ramon Girona, Xavier Gimeno Torrent

Resum


Durant la Segona Guerra Mundial, l’exèrcit dels Estats Units va plantejar uns mètodes d’adoctrinament de la tropa que combinaven la instrucció física i tècnica amb la formació racional. La sèrie cinematogràfica documental Why We Fight (WWF) va ser una de les millors respostes a aquests nous mètodes. WWF pretenia activar la part racional del soldat, proporcionant-li documentació exhaustiva de la guerra, i, al mateix temps, aquesta argumentació racional es convertia en la base sobre la qual es desplegaven les estratègies d’estimulació emocional. Però, a més a més de ser una peça clau en el programa pedagògic de l’exèrcit, WWF també va esdevenir un avenç en la investigació de les reaccions de les audiències. En relació amb això, es van desenvolupar tècniques com l’entrevista enfocada per a investigar les respostes dels soldats davant dels films. L’objectiu del mètode sembla que era avaluar les reaccions i proposar canvis en els films perquè complissin millor el seu propòsit d’adoctrinament.

PARAULES CLAU: documentals, cinema propagandístic, investigació de les reaccions del públic, adoctrinament militar, Segona Guerra Mundial, tècniques d’entrevista.


Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@iec.cat