Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, Núm. 28-29 (2018)

Herder i la idea d’una nova mitologia

Carles Rius

Resum


En aquesta comunicació s’analitzen els dos textos, en l’original alemany, en els quals Herder reflexiona sobre la idea d’una nova mitologia: Del nou ús de la mitologia (1767), i Iduna, o la poma del rejoveniment (1796). Explico com en el primer assaig l’autor presenta les característiques principals del que ell anomena «ús heurístic » o «nou ús» de la mitologia; i com en el segon mostra que també l’estudi dels mites nòrdics ens pot proporcionar nous elements per crear una poesia imaginativa. Comparant aquests dos textos, podrem valorar l’aportació de Herder a un tema rellevant en la història de l’estètica, i entendre millor el seu desenvolupament posterior en pensadors del primer Romanticisme alemany com són Hölderlin, Friedrich Schlegel i Schelling.

Paraules clau: Herder, nova mitologia, poesia, estètica, Romanticisme.

Text complet: PDF

Comentaris per a aquest article

Visualitza tots els comentaris

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN 1130-4383; e-ISSN 2013-9543

 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

Revista indexada a: PHILOSOPHER'S, RÉPERTOIRE BIBLIOGRAPHIQUE DE LA PHILOSOPHIE DE LOVAINE, LATINDEX, DICE, ISOC.