Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, Núm. 28-29 (2018)

Dolor i cultura. Una aproximació fenomenològica a la relació entre dolor i creativitat

Pau Pedragosa

Resum


La meva proposta consisteix en un estudi fenomenològic de la creativitat cultural que posa en el centre el fenomen del dolor. L’exposició que faig a continuació és un comentari del llibre The Body in Pain d’Elaine Scarry, una obra impressionant d’anàlisi fenomenològica del dolor i del paper d’aquest en la construcció de la cultura material. Si bé aquesta obra està fora de la tradició fenomenològica, la qual l’autora sembla desconèixer, mostra tanmateix tal rigor i profunditat en les seves descripcions que els fenòmens se’ns apareixen nítidament i parlen per si mateixos. Això, junt amb la seva originalitat en la concepció del món artificial com un «quasi animisme» que és una legitimació del món tècnic i de l’humanisme, justifiquen prendre aquest llibre com a referent tant per a la filosofia com per a la teoria de la cultura contemporànies i que mereix, per tant, un comentari. Acabem l’article amb una aplicació d’aquesta teoria del dolor i de la creativitat al cas concret de l’arquitectura i la seva capacitat de construir el món material que habitem.

Paraules clau: dolor, imaginació, cos, mimesi, animisme, història de l’arquitectura, arquitectura del plaer, Elaine Scarry.

Text complet: PDF

Comentaris per a aquest article

Visualitza tots els comentaris

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN 1130-4383; e-ISSN 2013-9543

 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

Revista indexada a: PHILOSOPHER'S, RÉPERTOIRE BIBLIOGRAPHIQUE DE LA PHILOSOPHIE DE LOVAINE, LATINDEX, DICE, ISOC.