TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, Vol. 8 (2012)

La puntuació hebrea en una cruïlla decisiva

Mordechay Mishor

Resum


Mordechay Mishor és un prestigiós investigador dins el camp de la llengua hebrea que durant molts anys ha estat a càrrec del Departament de Literatura Antiga del Projecte del Diccionari Històric de l’Acadèmia de la Llengua Hebrea; l’any 1998 va ser elegit membre del Comitè de Gramàtica de l’Acadèmia i l’any 2009, membre de l’Acadèmia. Preocupat per la dificultat que la puntuació clàssica de l’hebreu representa per a les noves generacions d’israelians, l’autor planteja la possibilitat i la conveniència d’introduir una simplificació de la puntuació a fi de fer les coses més fàcils per a les generacions actuals i futures. Aquesta simplificació es concreta pràcticament en la unificació del so [a] en el pàtah (restant, doncs, bandejat el qàmets) i del so [e] en el tseré (restant, doncs, suprimit el segol). El doctor Mishor fonamenta la seva proposta tant des del punt de vista històric com lingüístic, i declara que es pot redactar perfectament un tractat gramatical coherent i respectuós amb la tradició i alhora més simple, que, tot respectant absolutament la idiosincràsia de la llengua, posi les coses força més fàcils als israelians d’avui, especialment als professors d’hebreu.

Paraules clau: reforma de l’ortografia hebrea; puntuació hebrea; ortografia hebrea; vocals hebrees; llengua hebrea; hebreu


Text complet: PDF

Creative Commons License

Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

ISSN: 2013-4029 (edició electrònica); 1138-5561 (edició impresa).

Indexació

Revista avaluada en: CARHUS Plus + (2018: D), CIRC (2018: grups C i D), Latindex (2018: versió electrònica: 36 característiques complertes de 36; versió impresa: 33 característiques complertes de 33) i MIAR (2019: ICDS = 6,3).

Altres bases de dades: RACO (text complet), MLA Internatinal Bibliography with Full Text (text complet), Dialnet (sumaris i enllaços al text complet), e-Revistas (fitxes dels articles i enllaços al text complet), ERIH PLUS, RAMBI (fitxes dels articles), RI-Opac (fitxa de la revista i dels articles), MLA - Modern Language Association Database (indexació del articles), ATLA Religion Database, InDICEs CSIC, Dulcinea, ExLibris, SHERPA-RoMEO, Ulrich’sUnion List of Serials.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).