TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, Vol. 4

La predicació del cristianisme als jueus de Cervera (1339-1492)

Josep Maria Llobet i Portella

Resum


Són nombrosos els documents que fan referència a les predicacions que diversos frares de diferents ordes i altres persones portaren a terme a Cervera durant l'edat mitjana. En general, aquestes predicacions anaven adreçades als oients cristians i tenien lloc durant la Quaresma o en festivitats importants. Amb tot, els destinataris d'algunes d'aquestes predicacions, no foren, però, els fidels cristians sinó els jueus que vivien a la població. Aquest treball presenta la transcripció de nou textos documentals que aporten informació sobre aquests predicadors, molts dels quals eren jueus conversos. Si tenim en compte l'escàs nombre de conversos que apareixen esmentats a la documentació cerverina no sembla pas que aquestes predicacions aconseguissin fruits abundants. És possible que les conversions d'alguns jueus al cristianisme fossin, en general, causades més per l'interès que poguessin tenir a estabilitzar llur situació econòmica o social que no pas als sermons dels predicadors, per molt eloqüents que aquests fossin.

Text complet: Text complet

Creative Commons License

Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

ISSN: 2013-4029 (edició electrònica); 1138-5561 (edició impresa).

Indexació

Revista avaluada en: CARHUS Plus + (2018: D), CIRC (2018: grups C i D), Latindex (2018: versió electrònica: 36 característiques complertes de 36; versió impresa: 33 característiques complertes de 33) i MIAR (2019: ICDS = 6,3).

Altres bases de dades: RACO (text complet), MLA Internatinal Bibliography with Full Text (text complet), Dialnet (sumaris i enllaços al text complet), e-Revistas (fitxes dels articles i enllaços al text complet), ERIH PLUS, RAMBI (fitxes dels articles), RI-Opac (fitxa de la revista i dels articles), MLA - Modern Language Association Database (indexació del articles), ATLA Religion Database, InDICEs CSIC, Dulcinea, ExLibris, SHERPA-RoMEO, Ulrich’sUnion List of Serials.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).