TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, Vol. 4

Nova aproximació a la cronologia del cementiri jueu de Montjuïc (Barcelona)

Jordi Casanovas i Miró, Xavier Maese i Fidalgo

Resum


Entre 1999 i 2000 es realitzaren dues campanyes d'excavació en el cementiri jueu de Girona, cosa que va permetre, d'una banda, fixar-ne els límits, entre 10.000 i 12.000 m2 i, de l'altra, la localització de 192 tombes molt semblants a les de Barcelona. La campanya de l'any 2001 a Montjuïc de Barcelona ha permès la recuperació d'una làpida amb inscripció hebrea, amb indicació de la data. Aquesta làpida ens permet d'aclarir alguns aspectes de la cronologia del conjunt. L'objectiu del present article és realitzar una revisió de les cronologies establertes anteriorment per Duran i Sanpere. En relació amb les noves aportacions de les campanyes realitzades a Montjuïc de Girona i a Montjuïc de Barcelona, juntament amb dades d'altres jaciments, es fan algunes precisions sobre les diferents tipologies d'aquest conjunt, fixant-ne l'evolució i els límits.

Text complet: Text complet

Creative Commons License

Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

ISSN: 2013-4029 (edició electrònica); 1138-5561 (edició impresa).

Indexació

Revista avaluada en: CARHUS Plus + (2018: D), CIRC (2018: grups C i D), Latindex (2018: versió electrònica: 36 característiques complertes de 36; versió impresa: 33 característiques complertes de 33) i MIAR (2019: ICDS = 6,3).

Altres bases de dades: RACO (text complet), MLA Internatinal Bibliography with Full Text (text complet), Dialnet (sumaris i enllaços al text complet), e-Revistas (fitxes dels articles i enllaços al text complet), ERIH PLUS, RAMBI (fitxes dels articles), RI-Opac (fitxa de la revista i dels articles), MLA - Modern Language Association Database (indexació del articles), ATLA Religion Database, InDICEs CSIC, Dulcinea, ExLibris, SHERPA-RoMEO, Ulrich’sUnion List of Serials.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).