Lectora: revista de dones i textualitat, Núm. 1 (1995)

Buenos libros, malas lectoras: la enfermedad moral de las mujeres en las novelas del siglo XIX

Nora Catelli

Resum


El seu article parteix de l’afirmació que el destí de les dones al segle XIX està marcat, en la ficció, pel “bovarysme”, malaltia que proposa que les dones s’emmalalteixen i moren perquè llegeixen malament. El treball analitza aquest problema de la “mala lectura” traçant un recorregut que va des de Fernán Caballero fins a Freud i es comenten alguns episodis de lectura que apareixen en la “Autobiografía” de Gertrudis Gómez de Avellaneda, Clemencia, Amalia, Madame Bovary, María, La regenta i El caso Dora. Her article departs from the statement that the destiny of women in the 19th century is determined, in fiction, by “bovarysm”, an illness which proposes that women get sick and die because they read incorrectly. The work analyzes this problem of “bad reading” tracing a journey from Fernán Caballero to Freud, and comments on several episodes about the act of reading, from Gertrudis Gómez de Avellaneda’s “Autobiography”, Clemencia, Amalia, Madame Bovary, María, La Regenta and Dora’s Case.

Text complet: PDF

 

Creative Commons License

S'utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadada Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

EDITORS: GRC Creació i Pensament de les Dones (Universitat de Barcelona) i GRC Cos i Textualitat (Universitat Autònoma de Barcelona)

ISSN: 1136-5781   eISSN: 2013-9470

Lectora: revista de dones i textualitat està indexada a: Carhus Plus 2010, Latindex, Ulrich's, DICE, MLA, RESH, ISOC, CIRC, MIAR, DulcineaRevista Reconeguda UB (2010, 2011 i 2012), Dialnet, RACO