Terminàlia, Núm. 10: desembre 2014

Creación neológica en mapudungún: entre el desplazamiento y la lealtad lingüística

Belén Villena Araya

Resum


Aquest article té com a objectiu determinar la relació existent entre la situació sociolingüística del mapudungun en zones urbanes i els processos de creació neològica seleccionats pels parlants de Santiago de Xile per renovar el lèxic de la seva llengua. Per aquest motiu, s'analitzen els 379 neologismes presentats a Villena (2013) des de la perspectiva de la seva freqüència d'ús. A més, s'examina de manera exploratòria la influència de l'edat dels parlants en la creació d'aquestes unitats. En general, els resultats d'aquestes anàlisis mostren que l'orientació divergent de la situació sociolingüística actual del mapudungun –acelerat desplaçament lingüístic acompanyat d'actituds lingüístiques molt positives– podria explicar les diferències en la productivitat dels procediments utilitzats pels parlants per crear paraules noves.


Text complet: PDF

Creative Commons License

Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a: 
AIETICARHUS_Plus+, CIRCCiteFactorDIALNETDICEDOAJDulcineaEBSCOERIH_PLUSGoogle_Acadèmic
HispanaIECISOCJournalTOCsLatindexMIARMLARACOREDIBRESH, RETISHERPA_RoMEOTIB.euTRACESUlrich's_PDDBWorldCat.