Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 76

Corologia del margalló (Chamaerops humilis L.) en el límit de distribució septentrional al sud-oest del riu Llobregat

David Serrano Giné

Resum


Es presenta la distribució del margalló (Chamaerops humilis) en el límit septentrional de la seva àrea de poblament espontani continu a la península Ibèrica. Com a sistema de representació s’empra un reticle UTM d’1 km de costat, que permet precisar la presència o absència de l’espècie i, si escau, l’abundància en tres categories: localitzada, freqüent o abundant. L’estudi afina de manera molt acurada la corologia d’aquest tàxon en el seu límit de distribució, tot ajudant a l’establiment d’una tipologia corològica i ecològica. El treball de camp realitzat ha permès detectar noves localitzacions per l’espècie, així com la participació en formacions vegetals poc comunes. Durant el treball s’ha parat especial atenció a la representació cartogràfica, i s’ha adoptat un enfocament pretesament territorial.

Paraules clau: margalló, Muntanyes d’Ordal, corologia.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index