Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 76

Xarxes fragmentades: migració urbana des de la Ciutat de Mèxic als Estats Units

Cristóbal Mendoza

Resum


A partir d´informació qualitativa i les dades d´una enquesta representativa de Valle de Chalco-Solidaridad, un municipi de la Ciutat de Mèxic, l´article dóna informació original sobre els processos de migració urbana als Estats Units i el paper de les xarxes socials en contextos urbans. L´article revisa de forma crítica els supòsits teòrics sobre la natura de les xarxes socials a l´emigració mexicana. Fins i tot en un municipi homogeni quant a pobresa i oportunitats d´ocupació, l´article mostra canvis en el perfil dels futurs emigrants en funció de si una llar conté xarxes socials als Estats Units. Les nostres dades suggereixen que les dones urbanes organitzen xarxes socials autònomes, que les persones amb més anys d´educació consideren l´opció de romandre a Mèxic i només opten per emigrar en cas de tenir el recolzament de les xarxes socials, i la irrellevància dels vincles territorials per a entendre l´emigració urbana mexicana.

Paraules clau: xarxes socials, migració internacional, migració Mèxic-Estats Units, Ciutat de Mèxic.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index