La delimitació de l’àrea urbana de Palma de Mallorca. Una reconsideració a partir de l’aplicació del criteri NUREC
Resum
Nova aportació al controvertit tema de la delimitació de l’àrea urbana de Palma de Mallorca. L’estudi es realitza a partir de l’aplicació dels criteris de delimitació morfològica d’àrees metropolitanes establerts pel Network on Urban Research in the European Community (NUREC) amb la introducció d’algunes variants, com el nombre de places turístiques i l’extensió de sòl vacant. De l’exercici en resulta l’evidència que, mitjançant l’aplicació estricte dels criteris NUREC, el municipi de Marratxí ha de ser considerat plenament integrant en l’àmbit central de l’aglomeració de Palma, a diferència del que ocorria a l’any 1994. A més, si es tenen en compte el nombre de places turístiques, tema d’importància essencial a Mallorca, trobem que Calvià s’adhereix a Palma i Marratxí per formar els municipis centrals de l’aglomeració de la ciutat mallorquina. D’altra banda, l’estudi de les disponibilitats de sòl vacant permetrà preveure possibles noves expansions de l’aglomeració en els propers anys.
Paraules clau: NUREC, delimitació morfològica urbana, Palma de Mallorca, aglomeració urbana.
Text complet: PDF
Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.
Aquesta obra és subjecta —llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
ISSN: 2014-0037 (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).
Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.
Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.
Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).
Adreça postalSocietat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index