Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 58

Vitivinicultura andina: difusión, medio ambiente y adaptación cultural

Daniel W. Gade

Resum


Tots el elements de la vitivinicultura andina –raïms, ceps, vinyes, vins, destil·lats i tecnologies aplicables– van arribar a Sudamèrica des d'Espanya. Els espanyols tenien motius religiosos, econòmics i culturals en introduir la Vitis vinifera a les valls costaneres i a les terres altes del Perú i Bolívia situades per sota de la cota 2.600 m. Mentre els espanyols, i en concret els jesuïtes, van tenir el control del territori, va haver-hi als Andes, al sud de Lima, una vitivinicultura pròspera. A partir del segle XIX, la produccció ha anat minvant i diverses regions vitivinícoles han desaparegut. Les condicions ecològiques no són ideals per al conreu de la vinya i la població indígena consumeix pocs productes vinícoles. La vitivinicultura andina va tenir una difusió notable, però una adaptació al medi ambient i a la cultura nativa mediocres.


Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index