Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 90

El sector agrari i la ruralitat en perspectiva. 50 anys de la Geografia de Catalunya Aedos

Ignasi Aldomà

Resum


A partir de la Geografia de Catalunya de l’editorial Aedos apareguda entre els anys 1958 i 1974 se situa en perspectiva l’evolució de l’agricultura i el camp català en la darrera centúria. La Geografia d’Aedos retrata des de l’òptica de la geografia regional francesa imperant en aquell moment la modernització massiva de l’agricultura, amb la incorporació de maquinària, adobs i nous inputs d’origen industrial, l’abandonament de l’autosubsistència i la producció per al mercat. Se’n derivarà el capgirament de les estructures anteriors de producció i una transformació profunda dels paisatges agraris. Des d’aleshores ha caigut l’ocupació agrària i la ruralitat s’ha obert a nous sectors econòmics, que n’han transformat radicalment l’economia, el nivell de benestar i els comportaments socials.

Paraules clau: geografia de Catalunya, agricultura, sector agrari, àrees rurals.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index