Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 83

L’incendi de 1998 a la Catalunya Central. Anàlisi dels canvis en les cobertes del sòl (1956- 2009) a diferents escales, d’incendi i de finca

Joan-Cristian Padró, Anna Badia

Resum


L’objectiu d’aquest treball és fer una diagnosi de l’incendi ocorregut l’any 1998 a la Catalunya Central, a partir de l’anàlisi dels canvis en les cobertes del sòl a diferents escales i la seva relació amb els Grans Incendis Forestals (GIF). Metodològicament, l’estudi combina l’anàlisi quantitativa (cobertes del sòl) amb l’anàlisi qualitativa (entrevistes a dos propietaris de finques afectades). L’anàlisi dels canvis s’ha realitzat a escala d’incendi i de finca, en els períodes 1956-2009, 1956-1993 i 1993-2009. Els resultats a escala d’incendi mostren una tendència a la transició forestal en tot el període d’anàlisi. A escala de finca, s’observa una afectació de l’incendi diferent a les dues propietats, relacionada amb una diferent gestió dels usos del sòl, i es conclou que després del Gran Incendi Forestal apareix una diversitat de cobertes a la parcel·la més afectada que pot ser una oportunitat pel trencament de l’homogeneïtat forestal i per a repensar la seva gestió.

Paraules clau: Teoria de la transició forestal, grans incendis forestals, gestió forestal i usos del sòl.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index