Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 82

Les concessions mineres i l’estudi del territori (1869-1944)

Oleguer Ribera

Resum


Es pretén posar en valor el fons d’expedients de concessió de mines com a font històrica d’informació planimètrica per a l’estudi del territori. Per fer-ho, el text s’acosta breument a la Llei de mines de 1869, cosa que permet donar una visió de l’activitat minera durant els més de 70 anys de la seva vigència i al contingut dels expedients de concessió de mines. En segon lloc s’examina amb major deteniment els plànols de demarcació que integren aquest expedients, en tercer lloc s’intenta contextualitzar el valor d’aquest plànols per al conjunt del territori català, en el moment històric que es produeix, seguidament es presenta el cas d’estudi de l’antic nucli de Peguera a la zona de l’alt Berguedà, i finalment, s’extreuen algunes conclusions sintètiques, a mode de recapitulació.

Paraules clau: Cartografia, mines, carbó, Berguedà


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index