Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 78

Vidal de La Blache i la modernitat

Vincent Berdoulay

Resum


En tant que geògraf i ciutadà, Paul Vidal de La Blache ha inscrit les seves idees i la seva acció en la modernitat. Però, de quina modernitat es tracta? I, per sobre de tot, com mobilitza la idea moderna de l’individu com a protagonista? La conferència va voler donar resposta a aquestes qüestions, en la mida que Vidal va integrar-les en la seva geografia, la qual és una concepció del món completa que va més enllà d’una simple acceptació del progrés tècnic i econòmic vuitcentista. Pas a pas, s’assenyala l’impacte del corrent de pensament neokantià en Vidal i el seu esforç per a l’educació geogràfica de l’individu, un subjecte autònom el qual pot superar apriorismes i determinismes. En aquesta perspectiva, el regionalisme propugnat per Vidal incita el solidarisme geogràfic i obre perspectives globals sobre l’horitzó nacional, al qual l’han limitat molts dels seus comentaristes.

Paraules clau: Vidal de La Blache, modernitat, història de la geografia.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index