Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

Substancials canvis a les ciutats del País Basc i en la seva representació cartogràfica entre els segles xviii i xx

Ángel Martín-Ramos

Resum


Entre el segle xviii i el segle xx la representació cartogràfica de la ciutat va experimentar canvis transcendentals, recolzada en avanços tècnics però sobretot en la transformació de les ciutats. Al País Basc es va poder apreciar com sobre un territori reduït es van acumular les variacions estructurals que van fundar les bases d’un país nou en el qual les ciutats industrials van acabar per ser protagonistes. La representació cartogràfica, amb el seu actiu paper propositivo, va contribuir al canvi i va aconseguir il·lustrar de manera clarificadora l’entitat de les pautes de formació de les ciutats i de la seva transformació.

Paraules clau: Cartografia del segle xix, ciutats del País Basc, ciutat i societat vuitcentistes.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index