Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

La transformació de la ciutat a través del seu projecte urbanístic: la Xarxa d’Arxius de plans urbanístics, RAPu

G. Bertrando Bonfantini

Resum


RAPu és un arxiu digital dels plans urbanístics italians elaborats des de la unitat nacional fins avui. L’article repassa els principals aspectes de la seva realització, els resultats i la seva potencialitat per a la investigació i el projecte urbanístic. El primer apartat es refereix a les activitats i moments essencials de la constitució de l’arxiu. El segon se centra en la utilitat de les monografies urbanístiques de ciutats singulars, amb objecte de desenvolupar una millor història interna disciplinar, amb  fonament inductiu. El tercer descriu els caràcters essencials del principal jaciment de documentació urbanística, sobre el qual s’ha construït l’arxiu digital: l’arxiu del Ministeri d’Obres Públiques. El quart exemplifica les potencialitats de RAPu per al desenvolupament d’investigacions inèdites. El cinquè s’enfronta als problemes de periodització de l’urbanisme italià, a partir dels documents de planificació. Es conclou defensant la necessitat d’un projecte urbanístic contemporani arrelat en la història interna del propi coneixement tècnic, lliure de la “tirania del moment”.

Paraules clau: plans urbanístics, història de l’urbanisme, Italia, representació urbana, arxius.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index