Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

La cartografia de les places fortes espanyoles: el cas del plànol de Pamplona de 1882

José Luis Villanova

Resum


La legislació espanyola de la segona meitat del segle xix atorgava al Cos d’Enginyers militars l’exclusivitat de l’aixecament de plànols de les fortificacions i de les zones militars interiors i exteriors existents a les ciutats, per raons de seguretat. En 1880 l’Ajuntament de Pamplona va encarregar la formació i publicació d’un plànol de la ciutat a un topògraf civil, amb l’objecte de disposar d’un instrument que li permetés afrontar les reformes urbanes que exigia el creixement demogràfic de la població. El plànol va incloure la representació interna de la Ciutadella i de les muralles i aquest fet va desencadenar una agra polèmica entre les autoritats militars i les municipals. El treball publicat finalment posa de manifest la preponderància de les primeres sobre les segones en uns moments en què s’estava demostrant la pèrdua del valor estratègic d’aquest tipus de fortificacions a causa dels progressos a l’artilleria.

Paraules clau: cartografia històrica, places fortes, Pamplona, Dionisio Casañal, cartografia urbana.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index