Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

Tomàs Soler i Ferrer, arquitecte de la Batllia General de Reial Patrimoni

Mª Luz Rodríguez Olivares

Resum


Tomàs Soler i Ferrer és conegut, sobretot, com a autor del plànol del Rec Comtal (1836), previ a la urbanització del pla de Barcelona. Aquest plànol culmina una carrera al servei de la Batllia General del Reial Patrimoni, on ja havia treballat el seu pare, Joan Soler i Faneca, i on després exerciria el seu fill, Joan Soler i Mestres. En aquest article es reconstrueix la carrera professional de Tomàs Soler com a funcionari de la Corona, i se situa en el seu context administratiu el plànol del Rec Comtal i d’altres conservats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. La documentació generada pels organismes que van gestionar el patrimoni reial els segles xviii i xix –la Reial Intendència de Catalunya i, des de 1816, la Batllia General del Reial Patrimoni– és fonamental per conèixer l’activitat d’un dels arquitectes i experts hidràulics més destacats del primer terç del s. xix a Catalunya.

Paraules clau: obres hidràuliques, cartografia, arquitectura.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index