Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

Cartografia històrica com a eina per a l’estudi urbà. El cas dels quarterons de Garriga i Roca

Alexandre Nobajas

Resum


L’any 1858 l’Ajuntament de Barcelona va encarregar a l’arquitecte Miquel Garriga i Roca que realitzés l’aixecament d’un plànol topogràfic de l’interior de la ciutat. Aquest, va elaborar una sèrie de 119 plànols amb una escala de gran detall, 1:250, que són coneguts com els “Quarterons Garriga i Roca”. Aquests plànols suposen una finestra a la Barcelona dins muralles de mitjans del segle xix, ja que el seu elevat nivell de detall i la seva qualitat geomètrica permeten atansar la trama urbana i cadastral barcelonina a l’investigador contemporani. Mitjançant l’ús dels SIG es pot integrar aquesta cartografia històrica amb mapes actuals per tal d’analitzar com ha evolucionat l’urbanisme del districte municipal de Ciutat Vella en els darrers 150 anys. En aquest cas, mitjançant l’ús d’una sèrie de quarterons pilot, s’explora quin és el millor mètode per a assolir una integració satisfactòria entre ambdues bases cartogràfiques i quins reptes cal superar per a fer-ho amb èxit.

Paraules clau: quarterons, Barcelona, GIS, cartografia històrica.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index