Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

La cartografia municipal de Sabadell durant la segona meitat del segle xix (1858-1886)

Francesc Nadal

Resum


La ciutat de Sabadell va ser objecte de tres aixecaments cartogràfics diferents, entre 1858 i 1886, com a conseqüència dels diversos projectes urbanístics elaborats pel seu ajuntament per tal de regular l’extraordinari creixement urbà que va viure durant la segona meitat del segle xix. El primer d’aquests aixecaments va ser realitzat, el 1858, per l’arquitecte Josep Oriol i Bernadet. El segon va ser dut a terme, entre 1862 i 1865, pels mestres d’obres Gabriel Batllevell i Josep Antoni Obradors. I el tercer va ser efectuat, entre 1880 i 1886, per l’arquitecte Miquel Pascual. Amb la seva realització l’Ajuntament de Sabadell va aconseguir dotar-se d’una excel·lent informació cartogràfica de la seva ciutat, similar a la que posseïen d’altres municipis catalans de l’època com Barcelona, Badalona o Gràcia.

Paraules clau: història de la cartografia urbana, geografia urbana, història de Sabadell.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index