Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

Representacions urbanes catalanes del segle xvii per Sébastien de Pontault, sieur de Beaulieu

Joan Capdevila Subirana

Resum


Durant la segona meitat del segle xvii, en Sébastien de Pontault, més conegut com sieur de Beaulieu, militar al servei primer de Lluís XIII i després de Lluís XIV, va posar en marxa una empresa editorial especialitzada en la representació de llocs, setges i batalles protagonitzades per les tropes franceses. La seva obra fou prolífica i abastà tots els fronts oberts a l’època. Les terres catalanes hi destaquen amb quasi cent quaranta imatges, principalment vistes i plànols de les places fortes i viles relacionades amb la Guerra dels Segadors i fets posteriors. En aquest treball es fa una ressenya biogràfica de l’autor i es descriu el seu llegat relacionat amb Catalunya i el Rosselló, tot contextualitzant-ne època i ofici. Es donarà un èmfasi especial al recull manuscrit encara no publicat conegut com a Atles de Perpinyà.

Paraules clau: cartografia urbana, segle xvii, Catalunya, Beaulieu.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index