Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 77

El mapa topogràfic i cadastral de Sarrià (Barcelona), de Francesc Mariné i Artur Vallhonrat (1883-1901)

Jesús Burgueño

Resum


El Plano topográfico de San Vicente de Sarriá (1901) editat a escala 1:6.000, va ser elaborat per l’enginyer militar Artur Vallhonrat (1859-1918) com a base d’un frustrat pla d’eixample. Es tracta d’una peça cartogràfica excepcional per la seva acurada realització, la detallada representació del relleu (eq. 2 m) i la inclusió d’informació de caire cadastral. S’hi representa la totalitat de l’antic terme municipal de Sarrià, darrera població agregada a la ciutat de Barcelona, el 1921. Aquest mapa recull, actualitza i amplia territorialment la informació elaborada anteriorment per l’arquitecte municipal de Sarrià, Francesc Mariné (1845-1902). Entre 1883 i 1886, Mariné aixecà un magnífic mapa topogràfic i pla d’alineacions de més de la meitat del terme municipal a escala 1:2.000 i isohipses equidistants 2 m, així com 35 plànols urbans a escala 1:300. Per tant, l’obra de Vallhonrat està íntimament lligada a la de Mariné.

Paraules clau: mapa topogràfic, cartografia, eixample, cadastre, Barcelona.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en anglès i castellà. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0037  (edició electrònica); 1133-2190 (edició impresa).

Treballs de la Societat Catalana de Geografia és objecte d’avaluació com a revista científica a: IN-RECS, DICE, Latindex, RESH, CIRC, CARHUS i MIAR.

Figura a les bases de dades ISOC i URBADOC.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Adreça postal
Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
scg@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/index