L’aixecament del mapa topogràfic a escala 1:50.000 a Catalunya (1912-1932)

Autors/ores

  • Luis Urteaga Universitat de Barcelona
  • Francesc Nadal Universitat de Barcelona

Paraules clau:

cartografia topogràfica, historia de la cartografia, Mapa Topográfico Nacional, Instituto Geográfico y Estadístico, Depósito de la Guerra.

Resum

El primer aixecament topogràfic a gran escala del territori català, efectuat amb caràcter sistemàtic, complet i uniforme, va ser realitzat entre 1912 i 1932. Aquest article estudia l’organització del citat aixecament, que formava part de l’execució del Mapa topográfico de España a escala 1:50.000, i que a Catalunya va ser portat a terme per el Instituto Geográfico y Estadístico i el Depósito de la Guerra. S’analitza el desenvolupament de les tasques topogràfiques i se’n descriu el personal i l’instrumental emprat. Una de les novetats dels treballs topogràfics realitzats a Catalunya va ser la introducció de la fotogrametria terrestre a les zones de muntanya.

Paraules clau: cartografia topogràfica, historia de la cartografia, Mapa Topográfico Nacional, Instituto Geográfico y Estadístico, Depósito de la Guerra.

Biografia de l'autor/a

Luis Urteaga, Universitat de Barcelona



Descàrregues

Com citar

Urteaga, L., & Nadal, F. (2013). L’aixecament del mapa topogràfic a escala 1:50.000 a Catalunya (1912-1932). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (75), 81–108. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/67869

Número

Secció

Articles