De colònia d’estiueig a resort turisticoresidencial. Gentrificació turística de petits nuclis costaners al litoral d’Artà (Mallorca)

Autors/ores

  • Maria Lluc Rusca-Mestre geògrafa
  • Macià Blázquez-Salom Departament de Geografia Universitat de les Illes Balears

Paraules clau:

gentrificació, turistització residencial, habitatges turístics de vacances, colònies d’estiueig.

Resum

El present estudi vol demostrar com la funció residencial dels nuclis del litoral d’Artà està sent alterada per la forta pressió turística dels darrers anys. El desplaçament de la població resident, els canvis a l’oferta complementària i la proliferació de la modalitat d’allotjament turístic a habitatges són factors que ens permeten considerar el turisme com un element gentrificador sobre aquests nuclis litorals. La metodologia utilitzada per demostrar aquest impacte estudia els efectes de la turistització sobre la zona mitjançant el treball de camp, entrevistes, l’anàlisi de fonts estadístiques, del procés d’urbanització i de la distribució dels habitatges turístics de vacances a partir de les dades que ofereixen plataformes com Airbnb i Insideairbnb. La proliferació dels habitatges turístics de vacances i la seva desregulació accelera aquest procés de gentrificació, que comporta segregació socioespacial. Ens trobem així davant d’un nou model de turistització residencial que també afecta a les colònies d’estiueig.

Paraules clau: gentrificació, turistització residencial, habitatges turístics de vacances,
colònies d’estiueig.

Biografia de l'autor/a

Maria Lluc Rusca-Mestre, geògrafa



Descàrregues

Com citar

Rusca-Mestre, M. L., & Blázquez-Salom, M. (2017). De colònia d’estiueig a resort turisticoresidencial. Gentrificació turística de petits nuclis costaners al litoral d’Artà (Mallorca). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (83), 107–133. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/143337

Número

Secció

Articles