La cartografia històrica de l’Instituto Geográfico Nacional, font per l’estudi de nuclis urbans: el cas de Colmenar Viejo (Madrid)

Autors/ores

  • Andrés Arístegui Cortijo Instituto Geográfico Nacional

Paraules clau:

cartografia, topografia, escala, cadastre, nucli urbà.

Resum

Aquest article analitza les fonts documentals de l´Instituto Geográfico Nacional que poden ser utilitzades per estudiar el creixement experimentat per un nucli urbà de l’Àrea Metropolitana de Madrid, Colmenar Viejo, centrant-se en la cartografia emprada per observar els orígens del procés metropolità: l’atles geogràfic de Tomás López (s. xviii), la Topografia Cadastral d’Espanya (1861-1870), els treballs realitzats en el marc del Mapa Topogràfic d´Espanya a escala 1:50.000 (1870-1945), i el Mapa Nacional Topogràfic Parcel·lari (1949-1952). La principal conclusió extreta radica en què la riquesa de la informació, el detall de l’escala i la minuciositat amb la que es va elaborar la Topografia Cadastral d’Espanya de meitat del segle xix no es va tornar a aconseguir en zones urbanes fins al cap d’un segle després.

Paraules clau: cartografia, topografia, escala, cadastre, nucli urbà.

Descàrregues

Com citar

Arístegui Cortijo, A. (2015). La cartografia històrica de l’Instituto Geográfico Nacional, font per l’estudi de nuclis urbans: el cas de Colmenar Viejo (Madrid). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (79), 175–194. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/138060

Número

Secció

Notes i documentació