Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

Evolució genètica i cultural de la tria de parella

Mauro Santos, Susana A. M. Varela

Resum


Darwin va suggerir que l’elecció de la parella per part de la femella explica l’evolució de trets masculins exagerats, com ara un plomatge extravagant en aus, que podrien reduir les possibilitats de supervivència dels individus que els porten, i Fisher ho va formalitzar. No obstant això, es va demostrar que l’elecció de la parella femenina també es veu afectada per la transmissió cultural, que fins i tot pot prevaldre sobre les preferències genètiques fixades. Aquesta transmissió cultural del comportament es coneix actualment com a còpia de parella o còpia d’elecció de parella (mate copying, mate-choice copying), i és una estratègia d’aparellament generalitzada en animals, des d’invertebrats fins a humans, i que es caracteritza per copiar els altres en la tria de la parella. S’ha postulat que aquest comportament —totalment cultural— té un paper significatiu en l’evolució. Una pregunta apassionant és fins a quin punt les bases de comportament de la còpia d’elecció de companys és un subproducte d’un procés general d’aprenentatge associatiu o, més aviat, és una adaptació específica.

Paraules clau: còpia, elecció de parella, aprenentatge social, especiació, hibridació, psicologia evolutiva, aprenentatge associatiu.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT