Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

La selecció sexual: rere el llegat de Darwin

Roberto García-Roa, Pau Carazo

Resum


Gran part del coneixement que atresorem sobre l’evolució, i la biologia en general, descansa sobre les idees que Darwin va exposar sobre la selecció sexual fa ja cent cinquanta anys. En la seva obra The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex, Darwin explica dos mecanismes fonamentals per entendre la competència per la reproducció: el combat per l’aparellament i l’elecció de parella. Avui dia sabem que, juntament amb aquests dos mecanismes, l’intricat camí cap a la reproducció també depèn de la competència espermàtica i de l’elecció críptica de la parella per part de les femelles. En el present text repassem el que hem après sobre aquests quatre mecanismes i discutim aspectes generals sobre els rols sexuals, la batalla evolutiva entre els sexes i la rellevància general de la selecció sexual per entendre el món natural. Després de cent cinquanta anys estudiant la selecció sexual, avui sabem que amb aquesta idea Darwin no només va completar l’esquema general de la seva Teoria de la Selecció Natural, sinó que va establir les bases del que s’ha convertit en un dels camps més complexos i estimulants en l’estudi de l’evolució. Un procés vital per entendre no només l’evolució de mascles i femelles, sinó també els processos d’especiació, la capacitat de les poblacions per adaptar-se a ambients canviants, o l’evolució de la mateixa reproducció sexual.

Paraules clau: evolució, selecció sexual, comportament animal, sexes.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT