Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

L’art com a element humà

Inés Domingo Sanz

Resum


Ara fa cent cinquanta anys, quan Charles Darwin va escriure el seu revolucionari llibre L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe, res feia pensar que la recerca dels orígens de l’art i del comportament simbòlic acabaria tenint un paper clau en els debats sobre l’aparició de la conducta humana moderna. Sobretot tenint en compte que, com veurem al llarg d’aquest article, aquests aspectes singulars del comportament humà no van merèixer la seva atenció. Curiosament, però, les seves teories sobre l’evolució humana estan al darrere de dues de les grans polèmiques en la recerca de l’art prehistòric que han dividit la comunitat científica internacional: el tema de l’autenticitat de les pintures d’Altamira i la seva cronologia prehistòrica el 1879 i l’actual polèmica sobre la capacitat artística i simbòlica dels neandertals. En aquest article reflexionarem sobre aquestes dues qüestions sintetitzant on són avui els principals debats sobre els orígens de l’art i el comportament simbòlic.

Paraules clau: art prehistòric, orígens, capacitat artística, comportament simbòlic, neandertal.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT