Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

Les adaptacions que ens han fet humans. Morfologia

David M. Alba, Sergio Almécija

Resum


Els humans compartim moltes característiques morfològiques amb els grans antropomorfs actuals, però també presentem característiques úniques relacionades amb el bipedisme habitual, la manipulació, la cognició, la dieta, i el comportament sociosexual. Darwin inferí que aquestes característiques estaven relacionades, però no en pogué determinar l’ordre d’aparició. Actualment, les dades moleculars indiquen que els humans i els ximpanzés vam divergir aproximadament fa 9-7 milions d’anys. Però és impossible reconstruir-ne el darrer ancestre comú sense l’ajut del registre fòssil. L’evidència disponible suggereix que era arborícola i tenia un pla corporal ortògrad, unes proporcions de la mà similars a les humanes, i una intel·ligència i una cultura comparables a les dels ximpanzés. Les adaptacions més antigues del llinatge humà estan relacionades amb el bipedisme, la manipulació, i la reducció del dimorfisme sexual. Tanmateix, la majoria d’adaptacions al bipedisme habitual no apareixen fins més tard en els australopitecs. No és fins a l’origen d’Homo que apareixen la majoria d’adaptacions dels humans actuals, relacionades amb l’ús i fabricació habitual d’indústria lítica, el consum de carn, i una cognició més avançada.

Paraules clau: evolució humana, homininis, paleoantropologia, adaptació, anatomia comparada.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT