Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

L’evolució humana. L’evidència genòmica

David Comas, Francesc Calafell

Resum


A partir de Darwin, entenem el procés que genera la diversitat biològica, inclosa la humana, com un arbre genealògic que relliga tots els individus i totes les espècies. Tenint present aquest marc d’anàlisi, i comparant els genomes a diferents escales —entre individus de la mateixa o diferents poblacions o espècies—, podem reconstruir aquest procés, és a dir, conèixer la història dels humans com a espècie o com a conjunt de poblacions. Veurem com, més enllà del moment actual, l’anàlisi del DNA antic ha permès una perspectiva diacrònica en què ja no veiem només les puntes de les branques, sinó les branques senceres. Il·lustrarem aquesta perspectiva amb les relacions verticals i horitzontals entre humans, neandertals i denissovans —i altres hominins que poden haver contribuït als nostres genomes actuals. Dins de la nostra espècie, donarem exemples de la història més profunda, com l’origen africà de la humanitat, però també de la més recent, com la reconstrucció de la diàspora gitana.

Paraules clau: humans anatòmicament moderns, neandertals, denissovans, introgressió, genomes.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT