Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

L’origen de l’home: Darwin i la psicologia

Ester Desfilis

Resum


L’objectiu d’aquest article és revisar les proves psicològiques que presenta Darwin a L’origen de l’home i la selecció en relació al sexe, així com les complexes relacions recíproques entre l’evolucionisme i la psicologia. La teoria de l’evolució per selecció natural ha estat, és i serà fonamental per a la psicologia, ja que ens permet comprendre millor el comportament i els processos psicològics d’humans i altres animals. La influència de la teoria de l’evolució sobre la psicologia ha estat molt diversa. D’una banda, el reconeixement de les semblances entre l’home i altres animals degudes a la continuïtat biològica va impulsar els estudis experimentals per conèixer els mecanismes causals de la conducta, en justificar l’ús d’animals de laboratori com a models per estudiar-hi les bases dels processos psicològics humans. D’altra banda, la idea de continuïtat en les capacitats psicològiques de tots els animals va donar lloc a la psicologia animal i la psicologia comparada, que estudien les semblances i diferències entre els processos psicològics i els comportaments de diferents espècies. Mereix un esment especial la recent incorporació de la perspectiva evolutiva a la comprensió del disseny de la ment humana que fa la psicologia evolucionista. Les aproximacions darwinistes a l’estudi del comportament humà són font de molta controvèrsia i han donat lloc a posicions oposades que van de l’acceptació eufòrica al rebuig més furiós.

Paraules clau: psicologia, evolució de la ment, psicobiologia, psicologia evolucionista, teoria de la ment.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT