Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

El problema del disseny en la proposta darwinista: una visió històrica

Jesús I. Català-Gorgues

Resum


El disseny ha estat el tema d’una controvèrsia omnipresent abans i després de les teories darwinistes. Un disseny providencial, arrelat amb força en les tradicions intel·lectuals clàssica i cristiana, havia definit la manera d’interpretar el món natural, en clau de la creació per la mà divina. Oposar-se a l’argument del disseny fou el major problema per admetre la proposta de Darwin, més enllà de les discussions al voltant de l’evolució com a fet. I el mateix Darwin, malgrat el seu ferm compromís amb l’alternativa basada en la selecció natural, mostrà preocupació a l’hora d’enfrontar-se al poder explicatiu del disseny. Algunes visions molt difoses de la contribució darwinista han produït una comprensió errada d’aquest problema, tot configurant una interpretació esbiaixada de la biografia de Darwin que redueix els relats històrics a una explicació justificativa de la visió del món que és ara dominant.

Paraules clau: disseny, teleologia, biografia científica, ciència i religió, segles xix i xx.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT