Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

Maneres de veure el món: Darwin i la primera generació victoriana

Josep M. Fradera

Resum


Els dos grans llibres del 1859 i el 1871 de Charles Darwin estan lligats de manera inseparable al coneixement i el domini del món per part d’alguns selectes països europeus o formats per descendents d’europeus. Aquell coneixement, nogensmenys, estava condicionat per problemes i punts de vista contradictoris, els propis de l’època. La resolució de la qüestió de l’esclavitud i l’aprofundiment del domini sobre els anomenats «aborígens», per exemple, foren el resultat evident de l’expansió colonial arreu. D’una manera o altra, els conceptes d’espècie, subespècie o raça estaven imbuïts de les idees de progrés i jerarquia social que la informació sobre el món semblava confirmar. Darwin no fou de cap manera aliè a aquelles qüestions, de vegades per imperatiu moral i d’altres per raons disciplinàries. Sense trair mai la tasca de naturalista, les seves obres majors reflecteixen els punts de vista i les preocupacions de la ciència i la cultura de les generacions victorianes

Paraules clau: religió, esclavitud, abolicionisme, aborígens, extinció, raça.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT