Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 71 (2021)

Light would be thrown: l’evolució humana cent cinquanta anys després de Darwin

Juli Peretó, Jaume Bertranpetit

Resum


El 1871 Charles Darwin publica L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe, la seua primera gran aportació a l’explicació natural de l’origen de la humanitat, un tema deliberadament omès en la seua obra més coneguda, L’origen de les espècies. Convençut que havia arribat el moment adient de tractar en públic tan espinosa qüestió, Darwin genera un llibre que, en la forma i en el fons, és profundament victorià. Hi reflecteix els seus prejudicis de classe, de gènere i de nació (imperial), alhora que basteix els fonaments de la nostra visió contemporània de l’evolució humana sense cap intervenció sobrenatural. El monogràfic commemoratiu de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia ens ofereix un ampli i divers panorama del coneixement actual sobre els orígens de la humanitat.

Paraules clau: era victoriana, selecció sexual, races humanes, imatge científica, filogènia humana.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9802 (edició electrònica);  0212-3037 (edició impresa).

Adreça postal

Societat Catalana de Biologia
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 584
Fax:  932 701 180
scb@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/index

 

Indexada a:

RACOHISPANALATINDEXDIALNET, DULCINEA, CSIC-ICYT