L’ètica i el medi ambient

Autors/ores

  • Joandomènec Ros Institut d'Estudis Catalans

Paraules clau:

informe tècnic d’experts, magatzem de gas Castor, runam salí del Bages, canal Segarra-Garrigues, estèrils de mineria de Portmán, abocament de petroli, bé comú, protecció de la natura.

Resum

Es passa revista a un dels múltiples aspectes que relacionen ètica i medi ambient: els informes d’experts que soŀliciten les administracions, els jutges o les empreses per tal de tenir dades suposadament ben fonamentades per poder gestionar, jutjar o fer actuacions diverses sobre l’entorn natural. Sovint aquests informes no són tan tècnics com caldria, o bé no són tinguts en compte, o bé han de competir amb altres informes igualment tècnics d’experts que diuen tot el contrari. Hom esmenta diferents casos d’estudi (el magatzem subterrani i submarí de gas Castor, els amuntegaments de runam salí del Bages, el canal Segarra-Garrigues, els estèrils de mineria de Portmán, l’abocament del petroli de l’Aegean Sea i algun altre), com a exemples d’actuacions poc ètiques dels informants, dels soŀlicitants o dels destinataris d’aquests informes. Com sigui que el medi ambient proporciona serveis ecosistèmics o ambientals insubstituïbles, caldria ser més científics i més curosos; però és que la nostra és una espècie ètica i moral, i hauria de prevaldre en les seves actuacions, tant la dels ciutadans comuns com la dels professionals, el principi que el bé comú (la protecció de la natura) se situï per damunt del bé particular (el dret al gaudi o a l’explotació de la natura), i evidentment del benefici material.

Paraules clau: informe tècnic d’experts, magatzem de gas Castor, runam salí del Bages, canal Segarra-Garrigues, estèrils de mineria de Portmán, abocament de petroli, bé comú, protecció de la natura.

Descàrregues

Número

Secció

Destacats de recerca