Treballs de Sociolingüística Catalana, Núm. 22 (2012)

L’evolució dels usos professionals a Catalunya del 1997 al 2008

Albert Fabà Prats

Resum


L’article analitza l’evolució dels usos lingüístics professionals a Catalunya des de l’any 1997 fins al 2008. Tanmateix, clarifica, en primer lloc, a què ens referim quan diem usos professionals. Els usos orals amb els veïns, les botigues, els bancs o les caixes ens permeten constatar que en els dos primers casos es produeix una reducció percentual de l’ús del català, però que aquesta reducció és fruit, sobretot, de l’arribada de persones immigrades amb llengües altres que el català, en aquest període de poc més de deu anys, i no tant d’una defecció en l’ús del català per part dels que ja eren residents a Catalunya l’any 1997. L’oferta de català de les organitzacions s’analitza mitjançant l’Ofercat, una eina desenvolupada per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, amb l’objectiu d’observar l’oferta lingüística en un determinat territori, normalment una ciutat. L’article es clou amb unes recomanacions per a millorar els coneixements i els usos lingüístics del català.

Paraules clau: usos lingüístics professionals, evolució dels usos lingüístics, oferta lingüística, Ofercat.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9136 (edició electrònica); 0211-0784 (edició impresa).

La revista Treballs de Sociolingüística Catalana ha assolit un índex d'impacte de 10 (ICDS) en la Matriu d'Informació de l'Avaluació de Revistes (MIAR) i s'indexa en diferents bases de dades, entre les que destaca JCR (ESCI, WoS), la màxima avaluació en el sistema CARHUS, i ha obtingut el Segell de Qualitat FECYT de reconoixement de la qualitat editorial i científica. La revista també es troba indexada a les bases de dades Directory of Open Access Journals, Periodicals Index Online, Linguist list, RACO, Latindex i Dialnet.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).