Treballs de Sociolingüística Catalana, Núm. 31 (2021)

Usos lingüístics i consum cultural en català dels joves de les Illes Balears: tres fonts de dades en relació

Xisca Castell, Joan Melià, Maria del Mar Vanrell

Resum


Aquest article analitza la relació entre el coneixement de la llengua, l’ús lingüístic i el consum cultural en llengua catalana per part dels joves d’entre 15 i 29 anys residents a les Illes Balears. S’han pres com a base les dades procedents de tres fonts: l’estudi Baròmetre de la comunicació i la cultura 2010, l’estudi El consum cultural a les Illes Balears. Informe de resultats 2016 i les dades obtingudes a l’Enquesta d’usos lingüístics a les Illes Balears 2014. Anàlisi. En la discussió s’apunten les possibles causes de la manca de correlació entre el coneixement, d’una banda, i l’ús i el consum, de l’altra, com són la baixa oferta disponible en català en determinats àmbits de la indústria cultural i la difusió insuficient de l’oferta que hi ha. Finalment, es proposen aspectes que caldria estudiar en el futur, com ara els factors no lingüístics (actitudinals, ideològics, identitaris) que poden condicionar l’ús, així com l’oferta disponible en català dels sectors cultural i del lleure.

Paraules clau: joves, Illes Balears, coneixement de la llengua, usos lingüístics, consum cultural.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9136 (edició electrònica); 0211-0784 (edició impresa).

La revista Treballs de Sociolingüística Catalana ha assolit un índex d'impacte de 10 (ICDS) en la Matriu d'Informació de l'Avaluació de Revistes (MIAR) i s'indexa en diferents bases de dades, entre les que destaca JCR (ESCI, WoS), la màxima avaluació en el sistema CARHUS, i ha obtingut el Segell de Qualitat FECYT de reconoixement de la qualitat editorial i científica. La revista també es troba indexada a les bases de dades Directory of Open Access Journals, Periodicals Index Online, Linguist list, RACO, Latindex i Dialnet.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).