TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, Vol. 13, Núm. 2 : desembre 2011

La recerca en ciència i tecnologia dels aliments a Catalunya (2000-2009): una aproximació a partir de fonts d’informació públiques

Llorenç Arguimbau-Vivo, Cristina Ruiz-Abella, Maria Rodríguez-Palmero, Montserrat Rivero-Urgell

Resum


La recerca, el desenvolupament i la innovació en ciència i tecnologia dels aliments és un factor clau per a la competitivitat de la indústria alimentària catalana. Per aquestmotiu, el Grup de Recerca Alimentària de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) ha efectuat un treball de documentació sobre indicadors de recerca i innovació en l’àrea de la ciència i tecnologia dels aliments en el decenni 2000-2009, en col·laboració amb l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (OR-IEC). En aquesta publicació es recullen els principals resultats d’aquest treball. Amés de presentar dades descriptives sobre entitats i recursos humans i econòmics dedicats a la recerca i desenvolupament en alimentació, el document analitza la producció científica en el període i les dades sobre sol·licituds de patents europees, indicadors clau per a la transferència de coneixement i la innovació en aquesta àrea. Els resultats indiquen que durant el decenni 2000-2009 la producció científica ha augmentat progressivament, igual que la qualitat dels articles publicats, ja que el nombre de citacions per article s’ha incrementat notablement, i està a l’altura dels països europeusmés desenvolupats. Aixímateix, és interessant l’evolució positiva en el nombre de patents europees en l’àrea d’alimentació al llarg del període estudiat.
En definitiva, el treball realitzat representa un punt de partida en el coneixement i seguiment de la situació de la recerca alimentària a Catalunya. En el futur, es proposa continuar el treball aprofundint en la recollida de dades i la seva interpretació, així comconsiderar ampliar-lo a altres àrees de coneixement relacionades, comara la nutrició.

PARAULES CLAU: Catalunya, ciència i tecnologia dels aliments, entitats, recursos humans, recursos econòmics, articles, patents, tesis doctorals.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-987X (edició electrònica); 1137-7976 (edició impresa).

Revista indexada a: RACO

Adreça postal:
TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 580 • Fax: 932 701 180
Adreça electrònica: acca@iec.cat
Adreça d’Internet: http://acca.iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/TECA/index