TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, Núm. 11 : setembre 2007

Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part)

Francesc Puchal Mas

Resum


L'evolució històrica, en l'era moderna, dels coneixements científics de la
nutrició, tant humana com animal, és un seguit de propostes, dades experimentals
i descobriments de les funcions de components dels aliments, com les vitamines i les
proteïnes.Gran part dels avenços són el resultat de l'experimentació amb animals,
i després les conclusions han tingut aplicació als humans.
El coneixement de l'aportació energètica dels aliments, dels processos
d'assimilació dels aminoàcids i dels minerals com Ca i P ha estat referència
fonamental per al disseny dels pinsos, que en les últimes dècades ha millorat amb
el suport de la informàtica i els programes lineals de formulació.
L'aportació de la química per explicar els mecanismes de l'assimilació o no dels
nutrients dóna lloc, al darrer quart del segle xx, a la recerca d'additius alimentaris,
antibiòtics, hormones i beta-agonistes, aplicats amb resultats tan espectaculars com
conflictiva n'és l'acceptació, i que fins i tot han estat prohibits, després de
campanyes mediàtiques molt poc científiques.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-987X (edició electrònica); 1137-7976 (edició impresa).

Revista indexada a: RACO

Adreça postal:
TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 580 • Fax: 932 701 180
Adreça electrònica: acca@iec.cat
Adreça d’Internet: http://acca.iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/TECA/index