TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, Vol. 19 (2020)

La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de Listeria monocytogenes

Alejandra Moreno-Torres Molina, Carolina Ripolles-Avila, José Juan Rodríguez Jerez

Resum


Aquest article se centra en el problema freqüent de l’anàlisi i la interpretació de resultats per a la detecció de patògens en les indústries alimentàries, posant com
a exemple Listeria monocytogenes, com un model que pot ser extrapolat a altres microorganismes. Amb aquest objectiu s’explica la situació actual amb relació a la seguretat alimentària, tot centrant-se en la contaminació de les superfícies, un problema de primer ordre, especialment després d’avaluar el brot ocorregut a Sevilla l’estiu de 2019, relacionat amb L. monocytogenes, com a exemple d’altres casos que es poden estar donant avui en dia al nostre país. Per abordar el problema de l’anàlisi i la interpretació dels resultats analítics a les empreses alimentàries, el mostreig es considera la base de la interpretació, i es diferencia entre mesures quantitatives i qualitatives. En tot moment es pretén donar un estudi estadístic senzill, aportant exemples que permetin ajudar en la presa de decisions d’una empresa alimentària preocupada per la seguretat dels productes que elabora i que vulgui obtenir un bon rendiment dels costos analítics. Es tracten conceptes com mostreig i estadística descriptiva, la diferència de concepte entre mesures independents i mesures repetides, així com la importància de l’objectiu de seguretat alimentària (FSO, de l’anglès food safety objective) i la interpretació de la freqüència en què es presenta un patogen, en funció de la mida de la mostra i l’històric de resultats. Amb aquesta informació és d’esperar que es pugui ajudar la indústria i que es faciliti la presa de decisions.

PARAULES CLAU: Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-987X (edició electrònica); 1137-7976 (edició impresa).

Revista indexada a: RACO

Adreça postal:
TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 580 • Fax: 932 701 180
Adreça electrònica: acca@iec.cat
Adreça d’Internet: http://acca.iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/TECA/index