TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, Vol. 17 (2018)

La malaltia celíaca posada al dia

Gemma Colome Rivero, Benjamin Martín Martínez

Resum


La malaltia celíaca és la malaltia intestinal crònica més freqüent en el món occidental i la seva prevalença ha anat clarament en augment en les últimes dècades. Afecta majoritàriament a l’edat pediàtrica, però pot debutar en qualsevol moment de la vida. Com que els símptomes són molt variables i pot afectar altres localitzacions diferents a l’aparell digestiu, molts dels malalts celíacs desconeixen que ho són, cosa que afavoreix l’aparició de complicacions a mitjà i llarg termini. Un cop confi rmat el diagnòstic per l’especialista, la retirada del gluten és actualment l’únic tractament curatiu efi caç capaç de reduir la morbimortalitat de la malaltia i millorar el benestar psicològic i la qualitat de vida relacionada amb la salut. La qualitat de vida és important en totes les malalties cròniques, però en el cas de la celiaquia, les restriccions dietètiques dels aliments que contenen gluten són difícils d’acceptar sobretot per part dels adolescents. El compliment de la dieta sense gluten és un factor essencial per obtenir una bona qualitat de vida. La disbiosi o desequilibri de la composició de la microbiota intestinal és un factor que pot contribuir a l’aparició de la malaltia celíaca. En la prevenció de la celiaquia la genètica juga un paper fonamental. La lactància materna no té efectes preventius i el moment de la introducció del gluten és controvertit; la recomanació dels experts és que es faci entre els 4 i els 12 mesos de vida, progressivament.

PARAULES CLAU: celiaquia, gluten, atròfi a intestinal, qualitat de vida, disbiosi, prevenció.

Text complet: PDF

Comentaris per a aquest article

Visualitza tots els comentaris


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-987X (edició electrònica); 1137-7976 (edició impresa).

Revista indexada a: RACO

Adreça postal:
TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: 933 248 580 • Fax: 932 701 180
Adreça electrònica: acca@iec.cat
Adreça d’Internet: http://acca.iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/TECA/index