Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part)

Autors/ores

  • Francesc Puchal Mas

Resum

L'evolució històrica, en l'era moderna, dels coneixements científics de la nutrició, tant humana com animal, és un seguit de propostes, dades experimentals i descobriments de les funcions de components dels aliments, com les vitamines i les proteïnes.Gran part dels avenços són el resultat de l'experimentació amb animals, i després les conclusions han tingut aplicació als humans. El coneixement de l'aportació energètica dels aliments, dels processos d'assimilació dels aminoàcids i dels minerals com Ca i P ha estat referència fonamental per al disseny dels pinsos, que en les últimes dècades ha millorat amb el suport de la informàtica i els programes lineals de formulació. L'aportació de la química per explicar els mecanismes de l'assimilació o no dels nutrients dóna lloc, al darrer quart del segle xx, a la recerca d'additius alimentaris, antibiòtics, hormones i beta-agonistes, aplicats amb resultats tan espectaculars com conflictiva n'és l'acceptació, i que fins i tot han estat prohibits, després de campanyes mediàtiques molt poc científiques.

Descàrregues

Publicat

2007-11-12

Com citar

Puchal Mas, F. (2007). Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part). TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 8–14. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/29830.001

Número

Secció

Ciència