La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de Listeria monocytogenes

Autors/ores

  • Alejandra Moreno-Torres Molina Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Carolina Ripolles-Avila Universitat Autònoma de Barcelona
  • José Juan Rodríguez Jerez Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària.

Resum

Aquest article se centra en el problema freqüent de l’anàlisi i la interpretació de resultats per a la detecció de patògens en les indústries alimentàries, posant com
a exemple Listeria monocytogenes, com un model que pot ser extrapolat a altres microorganismes. Amb aquest objectiu s’explica la situació actual amb relació a la seguretat alimentària, tot centrant-se en la contaminació de les superfícies, un problema de primer ordre, especialment després d’avaluar el brot ocorregut a Sevilla l’estiu de 2019, relacionat amb L. monocytogenes, com a exemple d’altres casos que es poden estar donant avui en dia al nostre país. Per abordar el problema de l’anàlisi i la interpretació dels resultats analítics a les empreses alimentàries, el mostreig es considera la base de la interpretació, i es diferencia entre mesures quantitatives i qualitatives. En tot moment es pretén donar un estudi estadístic senzill, aportant exemples que permetin ajudar en la presa de decisions d’una empresa alimentària preocupada per la seguretat dels productes que elabora i que vulgui obtenir un bon rendiment dels costos analítics. Es tracten conceptes com mostreig i estadística descriptiva, la diferència de concepte entre mesures independents i mesures repetides, així com la importància de l’objectiu de seguretat alimentària (FSO, de l’anglès food safety objective) i la interpretació de la freqüència en què es presenta un patogen, en funció de la mida de la mostra i l’històric de resultats. Amb aquesta informació és d’esperar que es pugui ajudar la indústria i que es faciliti la presa de decisions.

PARAULES CLAU: Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària.

Biografies de l'autor/a

Alejandra Moreno-Torres Molina, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Facultat
de Veterinària. Campus Universitat Autònoma de
Barcelona (UAB), Bellaterra (Barcelona).


Carolina Ripolles-Avila, Universitat Autònoma de Barcelona

Professora associada de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia.
Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Facultat de Veterinària. Campus UAB, Bellaterra (Barcelona).

José Juan Rodríguez Jerez, Universitat Autònoma de Barcelona

JOSÉ JUAN RODRÍGUEZ JEREZ
Catedràtic de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia.
Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
Facultat de Veterinària. Campus UAB, Bellaterra
(Barcelona).

Descàrregues

Com citar

Moreno-Torres Molina, A., Ripolles-Avila, C., & Rodríguez Jerez, J. J. (2020). La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de <i>Listeria monocytogenes</i>. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 19, 10–19. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/148612

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a