Abel Mariné i Font

Autors/ores

  • Abel Mariné i Font Universitat de Barcelona

Paraules clau:

Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència.

Resum

La percepció social dels aliments i l’alimentació depèn de molts condicionants, culturals, socials i emocionals. En el marc dels quaranta anys de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) es revisen les visions dels consumidors, des dels antecedents a partir de la dècada dels anys quaranta del segle passat fi ns a les dels anys setanta o vuitanta, quan es crea l’ACCA, i les qüestions que es plantegen en l’actualitat. Es valoren els diversos factors, científi cs i divulgatius, que infl ueixen en el públic i també les perspectives dels mitjans de comunicació, de les administracions (legislatives) i de la indústria alimentària. Es té en compte el fet que les dades científi ques no sempre arriben degudament explicades a tots els consumidors, o no són ben interpretades i portades a la pràctica. A això s’hi ha d’afegir la infl uència dels falsos mites i creences. Tot plegat determina que moltes dietes i formes d’alimentació siguin errònies, amb les consegüents infl uències negatives en la salut individual i col·lectiva. L’evolució de la percepció social del valor del pa com a aliment serveix d’exemple. També es consideren les perspectives de futur en aquest àmbit, en funció dels valors entorn dels aliments d’una societat desenvolupada i urbana, en la qual circulen un cúmul d’informacions falses que determinen que molts consumidors facin més cas de la pseudociència i de plantejaments esotèrics que de la racionalitat científica.

PARAULES CLAU: Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència.

Biografia de l'autor/a

Abel Mariné i Font, Universitat de Barcelona

Catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia. Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Campus de l’Alimentació. Universitat de Barcelona.

Descàrregues

Com citar

Mariné i Font, A. (2019). Abel Mariné i Font. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 18, 10–21. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/146038

Número

Secció

Articles