Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 37, Núm. 1

La nova era del periodisme de cultura futbolística davant un escenari hollywoodià basat en estrelles i titulars. Panenka i les revistes amigues

Udane Goikoetxea Bilbao, Txema Ramírez de la Piscina

Resum


La revista Panenka es pot catalogar com a part del periodisme narratiu o lent de qualitat en espanyol, que sorgeix en plena crisi econòmica i auge de les noves tecnologies; pertany a una associació europea que compta amb revistes com So Foot, Ballesterer, 11 Freunde o The Blizzard. Totes aquestes publicacions són de cultura futbolística, en què societat, cultura i política boten al compàs de la pilota. Els senyals d’identitat més destacats són la hibridació de gèneres, els textos, la fotografia i el disseny d’alta qualitat. Han aconseguit construir marca pròpia. En el cas de Panenka, el seu lema és «Panenka. El futbol que es llegeix». Aquest article és part d’un estudi internacional sobre la salut del periodisme narratiu digital en espanyol, en el qual s’han analitzat en profunditat deu webs de referència.

PARAULES CLAU: periodisme narratiu, slow journalism, periodisme esportiu, cultura futbolística, noves narratives, Panenka.

Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@iec.cat