Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 34, Núm. 1

El periodisme multiplataforma de TV3 a Facebook al voltant del 9-N: pràctiques intermèdia o transmèdia?

Geane Alzamora

Resum


Aquest estudi busca comprendre fins a quin punt s’assumeix una configuració transmèdia o de mitjans tranversals en un tema tractat o és un cas típic de dinàmica de col·laboració entre el periodisme multiplataforma practicat per TV3, en associació amb el seu canal de notícies 3/24, al voltant del tema de la sobirania de Catalunya, el novembre de 2014. Els procediments metodològics es basen en l’observació sistemàtica de les accions comunicatives de TV3 i del canal 3/24 que van aparèixer a Facebook sobre el 9-N, designació social de la consulta popular feta a Catalunya el 9 de novembre de 2014 sobre la sobirania de la regió. En aquest període es van examinar també els comentaris i els enllaços al voltant d’aquestes publicacions, tots referents a l’especial informatiu multiplataforma 9-N, la votació, produït per TV3 i el canal 3/24 el 9 de novembre de 2014. Aquest especial informatiu va obtenir una gran audiència a TV3 i al canal 3/24, la qual cosa fa palesa la rellevància de les estratègies editorials adoptades, a les quals remeten, amb diversos graus, els prefixos multi-, inter- i trans-. Concloem que la dinàmica intermèdia va ser la predominant en l’escenari multimediàtic investigat, encara que aquest va ser transmediàtic en alguns casos, com les publicacions sota les etiquetes #9NTV3 i #9N.

Paraules clau: periodisme de televisió, Facebook, 9-N, intermèdia, transmèdia, multimèdia.


Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@iec.cat