Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 34, Núm. 1

Ètica en el periodisme esportiu i la representació de la raça i la discapacitat. La cobertura dels Jocs Olímpics de Londres 2012 a la premsa de qualitat britànica, nord-americana i espanyola

Xavier Ramon Vegas

Resum


D’acord amb el seu rol de servei públic en les societats democràtiques, els mitjans de comunicació han de realitzar un tractament responsable de totes les àrees informatives, incloent-hi els esports. No obstant això, aquest camp ha estat caracteritzat per diverses mancances ètiques, inclosa la representació esbiaixada dels atletes no blancs i discapacitats. Aquest article ha examinat si sis diaris de qualitat (The Guardian / The Observer, The Daily Telegraph / The Sunday Telegraph, The New York Times, The Washington Post, El País i La Vanguardia) van respectar el principi deontològic de justícia en la representació de la raça i la discapacitat durant els Jocs Olímpics de Londres 2012.Els resultats demostren que els mitjans van desafiar el tradicional etnocentrisme blanc i van generar consciència pública sobre el racisme en l’esport i en la societat. Malgrat tot, l’evidència il·lustra que certs estereotips subtils continuen presents en la cobertura esportiva.

PARAULES CLAU: periodisme esportiu, ètica, justícia, raça, discapacitat, Londres 2012.


Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@iec.cat