Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 31, Núm. 2

La convivència del rigor i la llibertat d’expressió a «La contra» de La Vanguardia. Estudi de cas de les entrevistes amb contingut pseudocientífic

Eudald Escribà-Sales

Resum


En aquest treball s’ha dut a terme un estudi de la secció de La Vanguardia anomenada «La contra». La motivació rau en el degoteig de crítiques que han rebut per part dels lectors, individualment i col·lectiva a través de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), com a conseqüència de declaracions de personatges de perfil pseudocientífic. L’estudi s’ha basat en tres parts. Primer s’ha establert una base teòrica dels conceptes principals sobre els quals es dibuixa la polèmica. En segon terme s’han analitzat les cartes en termes de les bases teòriques establertes. Finalment s’han identificat les principals fortaleses i debilitats d’un conjunt de contraportades amb temàtica pseudocientífica, d’acord amb els fonaments teòrics. Els resultats avalen parcialment el plantejament teòric que es fa des de La Vanguardia, limiten els arguments de l’ACCC i mostren un biaix entre els objectius teòrics del diari català i la realitat de les entrevistes.

PARAULES CLAU: La Vanguardia, «La contra», rigor científic, rigor periodístic, pseudociència, entrevista.


Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@iec.cat